Rachunek prawdopodobieństwa, 3 kostki
marcele: Rzucamy trzema symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
że suma liczb oczek otrzymanych na poszczególnych kostkach jest podzielna przez 5.
9 lut 20:48
Mila:
|Ω|=63
A− suma oczek podzielna przez 5.
Możesz otrzymać następujące sumy s∊{5,10,15} podzielne przez 5.
Teraz wypisz jakie wyniki odpowiadają tym sumom.
5=1+1+3 masz 3 możliwości
5=2+2+1 są 3 możliwości
Działaj dalej sama
9 lut 21:39
marcele: Dzięki. Czy wynik to 37/216?
12 lut 15:56