matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenie w prostszej postaci
Agre:
Zapisz to wyrażenie w jak najprostszej postaci.
1
1
1
2
1
1
* (
+
) +
* (
+
)
(x+y)
2
x
2
y
2
(x+y)
3
x
y
Nie wiem, jak mogę to skrócić, przemnożenie nie pomaga mi, proszę o pomoc
9 lut 20:36
PW:
1
1
x+y
+
=
(skróci się z czynnikiem (x+y)
3
)
x
y
xy
1
1
x
2
+y
2
x
2
+ y
2
+
=
=
x
2
y
2
x
2
y
2
(xy)
2
− teraz będzie można wyłaczyć przed nawias
1
1
·
(x+y)
2
xy
9 lut 20:52