ciągi
Angela: Który z podanych ciągów nie ma wyrazów ujemnych?
A. an = 40 − 2n
B. an = (−1)
n
C. an =n
2+1/n
D. an = (n − 10)(n − 12)
Wiem że będzie to odpowiedz C, zrobiłam to zadanie wyliczając w każdym z tych ciągów kilka
początkowych wyrazów i sprawdzałam czy są to wyrazu ujemne czy też nie. Ale czy jest inny
sposób na zrobienie tego zadania, jakiś sprytniejszy, krótszy
Agre: Można w ten sposób.
A. widać, że ciąg jest dodatni tylko dla n<20
B. wiadomo, że potęga nieparzysta, jak np 3, da liczbę ujemną
C. kwadrat liczby dodatniej plus
1n
Nie wiem, jak to rozpisać matematycznie w tym momencie, ale wiadomo, że wyniki będą dodatnie,
ponieważ n
2>
1n
Może ktoś Ci napiszę coś na ten temat lepiej niż ja

D. tu rozwiąż to normalnie deltą np, widać, że parabola będzie osiągała wartości ujemne