Proste
kaskaa: Punkty A(−6,2) B(2,−9) C(−2,2) są wierzchołkami trojkąta ABC. Napisz równania kierunkowe
prostych zawierających środkowe AK i BL tego trójkąta oraz że środkowe AK i BL nie są
prostopadłe.
9 lut 20:28
Patryk: Punkt K leży po środku odcinka BC, czyli obliczasz jego współrzędne:
| | 2−2 | | −9+2) | |
K=( |
| , |
| )=(0,−3,5) |
| | 2 | | 2 | |
mając współrzędne A i K, to podstawiasz do wzoru na równanie prostej, albo rozwiązujesz układ
równań, aby wyliczyć równanie prostej AK.
Z prostą BL robisz to samo.
A czy kąt prosty jest między tymi prostymi, to sprawdzisz po współczynnika (w prostych
prostopadłych, iloczyn współczynników jest równy −1).
9 lut 20:35
Rose: jak rozwiazac:
|x2−4|+|x2−1|=4x+1
9 lut 20:36
kaskaa: Wzór na równanie prostej to Ax+By+C=0? a z układu to y=ax+b
9 lut 20:49
Patryk: Ze wzoru od razu wychodzi ogólne, ale łątwo można zmienić na kierunkowe. Bez znaczenia jakiej
metody użyjesz, bo zamiana postaci oólnej na kierunkowej, to kwestia przemnożenia i
przeniesienia na odpoweidnie strony
9 lut 20:51
kaskaa: jezeli chce uklad to 2=−6a+b i −3,5= b

bo x punktu K jest równy 0 ?
9 lut 20:57
Patryk: Tak
9 lut 20:58
Patryk: do drugiego przypadku ławiej (jak dla mnie) jest wykorzystanie wzoru, który jest np w tablicach
maturalnych:
(y−yA)(xB−xA)−(yB−yA)(x−xA)=0
9 lut 21:04
kaskaa: nie kojarzę z lekcji drugiego wzoru... i w pkt B (2,−6) powinno byc czyli moje pierwsze
równanie to y= 2 bo 2=−6a+2 czyli −6a=0 a=0
9 lut 21:22
Patryk: To możesz na lekcji zabłysnąć

Albo rozwiąż układem równań
9 lut 21:28
kaskaa: układem czyli podstawiam do y=ax+b? bo już takie zamieszanie wprowadziłam, ze nic nie wiem
9 lut 23:05