Prawdopodobieństwo klasyczne
panda3: Ze zbioru liczb {1,2,3...,n},n∊N dodatnich,n≥2 losujemy kolejno dwa razy jedną liczbę ze
zwracaniem. Prawdopodobieństwo otrzymania za pierwszym razem liczby większej niż za drugim
razem jest równe 716. Oblicz n.
9 lut 20:27
panda3: Pomocy ;c
9 lut 20:38
panda3: Naprawdę nikt nie wie co tu trzeba zrobić?
9 lut 20:54
Mila:
|Ω|=n*n liczba wszystkich par
A−pierwszym razem otrzymamy liczbę większą niż za drugim
n− liczba par w których obie liczby są jednakowe
n
2−n liczba pozostałych par o różnych liczbach : (1,2)(2,1)... itd
Jest tyle samo par (k,l), gdzie k>l co par gdzie k<l
| n2−n | |
| − liczba par , gdzie pierwsza liczba jest wieksza od drugiej |
| 2 | |
| | 12(n2−n | | n*(n−1 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | n2 | | 2n2 | |
⇔
n=8
===
9 lut 21:06
panda3: Jejka! Dziękuję pięknie <3
9 lut 21:10
Mila:
9 lut 21:29