Magda: Proszę o pomoc

Dla jakich wartości parametru m równanie
(2m
2+m-1)x
2+(5-m)x-6=0
ma dwa różne pierwiastki jednakowych znaków.
20 paź 23:56
mm4: po pierwsze a≠0
po drugie Δ>0
po trzecie x1 * x2 >0
Δ>0
Δ=(5-m)2 - 4*(2m2+m-1)*(-6)=po wyliczeniu=49m2+14m+1
49m2+14m+1>0
Δ = 196-196=0
m0=-14/98=-1/7
x1 * x2 >0
c/a>0
-6/2m2+m-1>0
po wyliczeniu:
m1=1/2
m2=-1
rysujemy parabole: ramiona do góry
x∈(-1; 1/2)
wynik ostateczny:
x∈(-1;1/2)\{-1/7}
21 paź 00:16
magda: dziękuje
21 paź 22:19
rererere: skąd się wzięło 196−196 ?
29 wrz 17:18