czy dobrze zrobiłem?
filipoo: witam zrobiłem zadanie i nie wiem czy dobrze. (nie krzyczcie tylko wytlumaczcie)\
sin2 25 − sin2 657sin20cos20
i ja zrobiłem tak ze licznik zmieniłem na cos130 ze wzoru na cos2x
i mianownik (i tu nie wiem czy moge tak zrobic) 3,5(2sin20cos20)=3,5sin40 prosze o pomoc.
9 lut 20:23
PW: Mianownik dobrze, w liczniku nie rozumiem,
sin
225° − sin
265° = (sin25° − sin65°)(sin25° + sin65°) =,
| | 25°+65° | | 25°−65° | |
(sin25° − sin65°)·2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
(sin25° − sin65°)·2sin45°cos(−20°) = …
z wyrażeniem w pierwszym nawiasie zrobic podobnie − widać, że funkcje kąta 20° pojawiają się.
Wobec tego − mimo że było dobrze − wstrzymajmy się na razie z przekształcaniem mianownika.
9 lut 20:43
Mila:
Może być , dalej tak:
| cos(130o) | | −cos(50o) | | 2sin(40o) | |
| = |
| =− |
| = |
| 72sin(40o) | | 72sin(40o) | | 7sin(40o) | |
II sposób
sin(65
o)=cos(25
o)}
| −(cos2(25o)−sin2(25o) | |
| = |
| 72sin(40) | |
| | −2 | | cos(50o) | | 2 | |
= |
| * |
| =− |
| |
| | 7 | | cos(50o) | | 7 | |
9 lut 20:53
filipoo: dziekuję bardzo

.
9 lut 21:03
Mila:
9 lut 21:16