Wektory
Patryk: Witajcie, potrzebuje wytłumaczenia części zadania z wektorami.
Punkt C=(1, −3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC, zaś punkt S=(3,−1) jest środkiem
okręgu wpisanego w ten trójkąt. Wyznacz współrzędne wierzchołków A i B.
W rozwiązaniu jest (nie będę pisał strzałek nad literami):
K=(x
K,y
K) − punkt styczności okręgu wpisanego w trójką ABC z bokiem AB.
CS=[2,2]
SK=[x
K−3,y
K+1]
SK=0,5*CS=[1,1], zatem
x
K−3−1 ,y
K+1=1, stąd
K=(4,0)
Rysunek nie będzie konieczny, bo mam rozrysowane w zeszycie, ale chciałbym się dowiedzieć krok
po kroku jak to jest rozumowane (operacje na wektorach znam, ale nie potrafię ich użyć w
zadaniu

)
No i dalszą część zadania już bym rozwiązał.