rownania z wartoscia bezwzgledna
Hania: rozwiaz rownanie x2−|4x+8|+3=0
czy ja dobrze je robie?
4x+8=3+x2 lub 4x+8=−3−x2
x2−4x−5=0 x2+4x+11=0
Δ=36 Δ=16−44
x1=(4−6)/2=−1
x2=(4+6)/2=5
x∊{−1,5}
9 lut 20:21
PW: Dobrze. Pod "Δ=16−44 < 0" trzeba napisać "a więc równanie nie ma rozwiązań".
9 lut 20:32
Rose: jak rozwiazac:
|x2−4|+|x2−1|=4x+1
9 lut 20:34
Mor: |x2−4|+|x2−1|=4x+1
|(x−2)(x+2)| + |(x−1)(x+1)|=4x+1
Trzeba to rozpisać na trzy przedziały:
x∊(−∞,−2>∪<2,+∞) x∊(−2,−1>∪<1,2) x∊(−1,1)
2x2−4x−6=0 −x2+4+x2−1=4x+1 −x2+4−x2+1=4x+1
x2−2x−3=0 4x=2 x2+2x−2=0
x=3 ∨ x=−1∉D x=12 Δ=4+8=12
x=1−√3 ∨ x=1+√3
ostatecznie:
x∊{1−√3;12;3}
9 lut 21:13
Mor: 12 nie należy do tego przedziału. Reszta powinna się zgadzać
9 lut 21:16
PW: Wygląda groźnie, bo funkcje kwadratowe występujące w równaniu mają 4 miejsca zerowe, a więc
przy "siłowym" rozwiązywaniu trzeba by rozpatrywać 5 przedziałów. Wystarczy jednak zauważyć,
że lewa strona jest sumą dwóch wartości bezwzględnych wyrażeń, które nie przyjmują
jednocześnie wartości 0. Wobec tego lewa strona jest liczbą
dodatnią. Rozwiązań wystarczy
zatem szukać wśród takich x, dla których prawa strona jest liczbą dodatnią:
4x + 1 > 0
Pozostają do rozpatrzenia 3 przedziały i odpowiednie 3 równania:
| | 1 | |
x∊ (− |
| , 1), x∊[1, 2), x∊[2,∞). |
| | 4 | |
Warto narysować obie parabole x
2−4 i x
2 − 1 w jednym układzie współrzędnych, żeby widzieć na
tych przedziałach, jakie są wartości tych funkcji (ujemne, nieujemne).
9 lut 21:18