parametr
N.N: Wartość parametru p tak aby był przedziałem (−1;0) dla równania 35 − 1x > 7p
9 lut 20:18
PW: Nie opowiadaj treści zadania swoimi słowami.
10 lut 14:07
pigor: ..., dla jakiej wartości p rozwiązaniem
nierówności
35 −
1x > 7p jest przedział (−1;0) ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to np. tak : niech f(x)=
35 −
1x , to
f(−1)=
35 −
1−1=1
35=
85 i
7p= 85 ⇒
p= 835
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
SPR awdźmy :
35 −
1x >
7p ⇔
35 −
1x >
85 /* 5x
2 ⇔ 3x
2−5x >8x
2 ⇔
⇔ 0 >5x
2+5x /:5 ⇔ x
2+x< 0 ⇔ x(x+1)< 0 ⇔
x∊(−1;0).
10 lut 16:51
N.N : Dzięki
10 lut 17:02