Znajdź wszystkie pierwiastki wielomianu.
nikola92: Hej

czy mógłby mi ktoś pomóc w takim zadaniu?
Znajdź wszystkie pierwiastki wielomianu
W(z) = z
4 − 4z
3 + 6z
2 − 4z + 5
jeśli wiadomo, że W(2+i) = 0, a następnie wielomian W(z) rozłoż na czynniki rzeczywiste
bardzo bym prosiła
9 lut 20:00
nikola92: :(
9 lut 20:52
PW: Wskazówka: wiadomo,że dla wielomianu o współczynnikach rzeczywistych jeżeli W(z0) = 0, to
również W(z̅0) = 0. Inaczej mówiąc: wielomian podzieli się przez
(z − z0)(z − z̅0).
9 lut 21:52
PW: A po co drugi raz podajesz to samo zadanie?
279015 już kolega podał na tacy.
9 lut 21:59