rownania wielomianowe z parametrem
Józef: Witam, czy ktoś może wytłumaczyć mi to zadanko?, po podstawieniu −1 wychodzi mi jakaś
tożsamość, niebardzo wiem jak to ugryźć.

Liczba −1 jest rozwiązaniem równania
x
3+(m+1)
2+(m−3)x−3=0. Wyznacz wartość parametru m, wiedząc , że dane równanie jest średnią
arytmetyczną pozostałych rozwiązań.
9 lut 19:59
Mila:
Popraw treść.
9 lut 20:04
Józef: nie ma co poprawiać, tak jest napisane w zbiorze że rownanie jest srednia....
9 lut 21:02
Mila:
Równanie nie może być średnią rozwiązań.
Liczba (−1) może być średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań.
9 lut 21:14
Józef: ok, zaluzmy ze jest blad w ksiazce, i co dalej mam zrobić?
9 lut 21:47
Bogdan:
no jeśli zaluzmy= − to nic z tego nie wyjdzie, chyba, że załóżmy
9 lut 21:51
Józef: oj dobra, nie jestem humanista, tylko mat−geo
9 lut 22:00
Józef: wytlumaczy mi to ktoś? bo niewiem co z ta tożsamościa
9 lut 22:03
Mila:
Równanie to chyba takie?
x3+(m+1)*x2+(m−3)x−3=0.
9 lut 22:03
gajos: Tłumaczysz swoje kalectwo językowe profilem szkoły? Widzisz, bez ortografii ani rusz z
zadaniem, a bez matematycznej ortografii to już całkiem
9 lut 22:06
Mila:
1)Wzory Viete'a dla równan trzeciego stopnia znasz? Czy inną metodę zastosować?
2) Podaj odpowiedź z tej Twojej ksiązki.
9 lut 22:14
Bogdan:
x1 = −1 − a, x2 = −1, x3 = −1 + a
Postać iloczynowa równania: (x + 1 + a)(x + 1)(x + 1 − a) = 0
Po wymnożeniu: x3 + 3x2 + (3 − a2)x + 1 − a2 = 0
Porównujemy z x3 + (m + 1)x2 + (m − 3)x − 3 = 0
m + 1 = 3 ⇒ m = 2
1 − a2 = −3 ⇒ a2 = 4 ⇒ a = −2 lub a = 2
x1 = ..., x2 = −1, x3 = ...
9 lut 22:47