rownania z jedna niewiadoma
Rose: jak rozwiazac rownanie (x
2−9)*
√x−2=0



narazie mam
D: x≥2
x=3 ⋁ x=−3 ⋁
√x−2=0
9 lut 19:57
Arlan: no i z tego że √x−2=0 mamy że x=2 i podsumowując z dziedziną x∊{2;3}
9 lut 20:00
Rose: a ja glupia mysle co z tym zrobic a to trzba bylo tylko wziac do kwadratu
dzieki Arlan
9 lut 20:01
Rose: ej a w tym przykladzie tez trzeba po prostu wziac do kwadratu


√4x−7=x−1
9 lut 20:03
Braun:
(x2−9)√x−2=0
[(x2−9)√x−2]2=0
(x2−9)2(x−2)=0
(x−3)2(x+3)2(x−2)=0
x=3 lub x=−3 lub x=2
9 lut 20:03
Braun:
Tak, trzeba ale jeszcze założenie i dziedzina.
9 lut 20:05
Rose: no tak ze 4x−7≥0
9 lut 20:06
Rose: ale tu akurat x
1 i x
2 nie kloca sie z dziedzina wiec jest okej
9 lut 20:07
Mila:
(x2−9)*√x−2=0,
x−2≥0⇔x≥2
x2−9=0 lub √x−2=0⇔
x=3 lub x=−3∉D lub x=2
odp.
x=2 lub x=3
9 lut 20:09
Braun:
x=−3 nie należy do dziedziny, nie skorygowałem z dziedziną, przepraszam.
9 lut 20:10
Rose: a np w takim rownaniu √2x+5−1=x
to D:x≥−2,5
a dalej bedzie 2x+5=x2+2x+1
(x+2)(x−2)
x=2 ∊ D lub x=−2 ∊D
tak?
9 lut 20:11