matematykaszkolna.pl
kombinatoryka.... załamany: ile jest liczb ośmiocyfrowych, w których zapisie zero występuje 5 razy, a pozostałe liczby są nieparzyste... według moich obliczeń:
nawias
7
nawias
nawias
5
nawias

*5*52 = 2625, a w odpowiedziach jest 2626.. co robię źle? już nie daję rady, nic nie

umiem z tej kombinatoryki, jestem kompletnym debilem z tego działu, a potrzebuję 90% z rozszerzenia... jak to cholerstwo pojąć? czytałem teorię niejednokrotnie, staram się robić zadania ale 70% mi nie wychodzi, dopiero jak spojrzę na rozwiązanie to mówię "a to było takie proste..." a prawda jest taka, że sam od początku do końca nie jestem w stanie przerobić większości zadań z tego działu
9 lut 19:52
Mila: Dobrze masz.
9 lut 19:55
załamany: chociaż tyle dobrego, dziękuję, Mila. tyle błędów w tej książce, że już sam nie wiem, co umiem, a czego nie.
9 lut 19:58
Mila: Nie martw się, na początku tak jest z prawdopodobieństwem, najpierw myslisz, że to łatwe, potem okazuje się, że źle rozwiązujesz , douczasz się, no teraz będzie dobrze! A tu łup, znowu dają zadanie z niespodzianką, albo z błędem w odpowiedzi, albo niejednoznaczną treścią.
9 lut 20:01
załamany: emotka staram się, ale to jest bardzo demotywujące, gdy coś nie wychodzi mimo starań; nie znam tych wzorów(tzn znam, ale nie wiem kiedy stosować, mimo że mam przed sobą tabelę algorytmu postępowania), umiem robić zadania tylko na logikę, na tzw. "chłopski rozum". Kompletnie nie wiem kiedy użyć permutacji, kiedy kombinacji, kiedy wariacji. Wychodzą mi tylko te zadania "ile jest liczb x cyfrowych, które...", a te z treścią kompletnie mi nie wychodzą..(np."w pewnej grupie 60% wszystkich osób zna język hiszpański, a 50% − rosyjski. Ile procent osób co najmniej i ile co najwyżej zna obydwa języki")emotka
9 lut 20:15