...
ania552: strasznie mi sie myli, czy mozecie rozwiac moje watpliwosci:
na prostym przykładzie:
aby pozbyć się tej 4 najlepiej pomnożyć przez 4
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4( |
| + 5) = 2 + 20 ? a w |
| * 5 = 4( |
| * 5) = 2 * 5 ? |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
chodzi o to czy w przypadku dodawania trzeba cały nawias wymnożyć, a w przypadku mnożenia nie?
Zawsze myslalam, że skraca się 4 z 4 i jest ok ale przy tym zadaniu :
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=24&t=6340 trzeba było też
drugi współczynnik przez tą liczbe pomnożyc
PW: Myślisz tak, jakbyś miała równość (równanie)
Wtedy w porządku − mnożysz obie strony przez 4 i dostajesz
2 + 20 = 0.
Wychodzi jawna bzdura, bo równość od początku jest fałszywa.
Wydaje się jednak, że masz po prostu
dodać dwie liczby:
a to się robi sprowadzając obie liczby do wspólnego mianownika:
| | 2 | | 5·4 | | 2+ 20 | | 22 | | 11 | |
|
| + |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 2 | | 1 | |
Jest to zresztą zbędna robota, zwyczajnie |
| + 5 = |
| + 5 = 5,5. |
| | 4 | | 2 | |