monotoniczność funkcji
Archy: | | |x2−7x+10| | |
wyznacz przedziały monotoniczności funkcji: f(x)= |
| |
| | x−1 | |
9 lut 19:48
Braun:
Najpierw policz pochodną f(x).
9 lut 19:50
Archy: no więc pochodna to x2−2x−3
9 lut 19:51
Archy: i miejsca zerowe wychodzą −1 oraz 3.
Jeszcze dziedzina: x≠1
9 lut 19:51
akogo?:
co za brednie
9 lut 20:19
Archy: no to jak?
9 lut 21:29
john2: Na początek wypada rozbić na dwa przypadki, zgodnie z definicją wartości bezwzględnej.
9 lut 21:32
john2: Dla x
2 − 7x + 10 ≥ 0 (zobacz dla jakich x to jest prawdą)
nasza funkcja ma postać
| | x2 − 7x + 10 | |
f(x) = |
| |
| | x − 1 | |
liczysz z tego pochodną i badasz jej znak,
pochodna powie Ci, co się dzieje z funkcją, ale tylko w przedziałach,
dla których prawdą jest x
2 − 7x + 10 ≥ 0
Dla x
2 − 7x + 10 < 0
| | x2 − 7x + 10 | |
Mamy f(x) = − |
| |
| | x − 1 | |
Pochodna ta sama, tylko z minusem na początku. Badasz znak i dowiadujesz się, co się dzieje z
funkcją dla odpowiednich x (dla których spełniona jest nierówność x
2 − 7x + 10 < 0)
9 lut 21:38
gajos: A przede wszystkim pochodna (x
2−7*x+10)/(x−1) nie wychodzi tyle ile piszesz
9 lut 21:43