matematykaszkolna.pl
Udowodnij kąty w czworokącie. Ney: rysunekDany jest czworokąt ABCD , w którym AB ∥ CD . Na boku BC wybrano taki punkt E , że |EC | = |CD | i |EB | = |BA | . Wykaż, że kąt AED jest prosty. Zrobiłem to tak : Przy kącie EDC, CED zaznaczyłem α. tak samo przy BEA, BAE również α. Suma w trójkącie : 2α+90 stopni =180 2α=90 α=45 Kąt półprosty : 2α+ |kąt AED|=180 90 +|kąt AED|=180 |kąt AED|=90 Czy dobrze to zrobiłem? To zadanie maturalne.
9 lut 19:34
Ney: Refresh.
9 lut 20:30
Mila: rysunek 1) Rozważyłeś czworokąt, który jest prostokątem. Dlaczego rozważyłeś przypadek, że CE=EB? Z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa w ΔAED jest to prawda ,że kąt E jest prosty. Trzeba rozwiązać w przypadku ogólnym. 2) Kąt półprosty? Chyba półpełny. Podpowiadam 1) patrz na rysunek 2) wykorzystaj kąty w trapezie, kąty naprzemianległe, sumę kątów w ΔABE 3) wykaż, że α+γ=90o
9 lut 20:41
Ney: Tak półpełny, błąd w pisaniu. A skoro nie było wzmianki o tym, jaka jest zależność pomiędzy CE i EB to nie mogę przyjąć, że są równe? Jak mam wiedzieć to jaka jest pomiędzy nimi zależnośc?
9 lut 20:58
Mila: Jeżeli nie pisze, że są równe, to zakładasz, że mogą być różne. Spróbuj dokończyć, to już jest łatwe.
9 lut 21:08
Mila:
9 lut 22:25
Ney: Już dokańczam
9 lut 22:26
Mila: ∡AED=α+γ ( masz tam kąty naprzemianległe wewnętrzne , prosta przechodząca przez E jest równoległa do AB i DC) ∡ABE=2γ 2γ+2α=180 w ΔABE⇔ α+γ=90o. ============
9 lut 22:32
Ney: Zroobione. Mila dzięki wielkie, świetnie można się od Ciebie nauczyć
9 lut 22:34
Mila:
9 lut 22:36