Trzy lata temu pewne miasteczko...
kleszcz: Trzy lata temu pewne miasteczko liczyło 25000 mieszkańców. Przez trzy ostatnie lata każdego
roku liczba mieszkańców zmniejszyła się o 10%. Oblicz, ile osób mieszka w tym miasteczku.
25000−10%=22500
22500−10%=20250.
20250−10%=18225
Odp. W miasteczku mieszka 18225 osób.
Dobrze zrobione? Dwa punkty na maturze bym dostał?
9 lut 19:31
Janek191:
Raczej nie

10% = 0,1
25 000 − 0,1* 25 000 = 25 000 − 2 500 = 22 500
itd.
9 lut 19:34
kleszcz: ok, dzięki.
9 lut 19:43
Artemis_III: wiem że 6 lat po czasie ale Pan Janek nie ma racji.
28 sty 21:03
Artemis_III: oczywiście odnośnie tego że zadanie kleszcza jest źle wykonane, ponieważ jest rozwiązane
dobrze.
28 sty 21:04
Słoniątko:
w kwestii formalnej to nie jest dobrze, bo 25000−10%=25000−0,1=24999,9
egzaminator ma prawo 1pkt upie.... a może i 2
29 sty 07:51
getin:
a ja bym uznał oba rozwiązania
widocznie jednak jest sporo kontrowersji w tym, dlatego nie ma otwartych zadań z procentami na
maturze
29 sty 08:52