Mila:
|Ω|=4
6 liczba wszystkich zdarzeń.
a) A− otrzymamy same liczby pierwsze⇔
wypadnie na każdej z kostek tylko liczba oczek: x
i∊{2,3}
|A|=2
6
b) B−suma wyrzuconych liczb jest nie większa od 8⇔
suma oczek może byc równa 6 lub 7 lub 8
Tu najlepiej wypisać wszystkie możliwości:
suma =6 : (1,1,1,1,1,1)
suma =7 : (2,1,1,1,1,1) masz 6 mozliwości
| | | |
suma =8 : (2,2,1,1,1,1) | =15 możliwości |
| | |
(3,1,1,1,1,1) masz 6 możliwości
Pomyśl, czy czegoś nie pominęłam
|B|=1+6+15+6=28
c) C−wynik utworzą tylko dwie różne liczby.
Próbuj dalej sama.