równania wykładnicze
ela: 27x−32x+3x+2=9
podstawiłam zmienną t, wyszło mi t3−t2+9t−9=0,
następnie podzieliłam, wyszło mi t2+9=0, ale niestety nie wiem, co dalej
9 lut 18:49
Janek191:
t3 − t2 + 9 t − 9 = 0
t2*( t −1) + 9*( t − 1) = 0
( t − 1)*( t2 + 9) = 0
t = 1 bo t2 + 9 > 0
3x = 1
x = 0
9 lut 18:52
ela: a z tym t2+9 już nic się nie dzieje?
9 lut 19:01
Janek191:
To nie jest nigdy = 0
9 lut 19:02
Dżepetto 18: kwadrat liczby nigdy nie jest ujemny, a "+9" świadczy o tym, że nigdy nie jest równe 0
9 lut 19:06
ela: ok, już rozumiem, dziękuję bardzo
9 lut 19:09