matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność
doit:
Najmniejszą liczbą całkowitą spełniającą nierówność (5−x)(5+x)>(5+x)
2
jest:
9 lut 18:20
Janek191:
( 5 − x)*( 5 + x) − ( 5 + x)
2
> 0 ( 5 + x)*[ ( 5 − x) − ( 5 + x)] > 0 ( 5 + x)*( − 2 x ) > 0 − 2 x*( x + 5) > 0 x
1
= − 5 x
2
= 0 i a = − 2 < 0 więc x ∊ ( − 5; 0) Najmniejsza szukana liczba całkowita, to ( − 4).
9 lut 18:48