matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układ równań
doit:
⎧
4x+6y=54
Układ równań
⎩
−3y+ax=−27
ma nieskończenie wiele rozwiązań, jeżeli ile będzie
wynosiło a?
9 lut 18:18
Ola:
mnożąc przez (−2) drugie równanie otrzymamy : 4x + 6y=54 −2ax + 6y=54 −2a=4 a= −2
9 lut 18:26