stereometria
Marta: graniastoslup prawidlowy czworokatny o wysokosci 4 razy krotszej od krawędzi podstawy przecięto
płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i środki dwóch sąsiednich krawędzi
górnej podstawy. Pole otrzymanego przekroju jest równe 36. Oblicz pole podstawy
graniastosłupa. Nie wiem jak wyznaczyć h w trapezie.
9 lut 17:49
Kacper:
Z twierdzenia Pitagorasa
9 lut 17:55
Marta: no tak, ale, nie rozumiem tego, powinno być h2=(a/4)2+(a√2/4)2 ale nie rozumiem skąd
bierze sie a√2/4 a to długość boku podstawy
9 lut 18:02
Mila:

|AC|=|A'C'|=a
√2
W ΔAA'E:
W ΔAGE:
| | 5a2 | | a√2 | |
c2=|AG|2+h2⇔ |
| =( |
| )2+h2 |
| | 16 | | 4 | |
oblicz h=...
| a√2+a√22 | |
| *h=36⇔po przekształceniach: |
| 2 | |
a*h=24
√2
dokończ
9 lut 19:49
Mila:
Taki alarm i żadnego zainteresowania rozwiązaniem.
9 lut 22:35
Eta:
Dziękuję bardzo
Mila
9 lut 22:36