xxx
miśka: | | x3 | | x2 | |
∫x2ln√x wynik wyszedł mi |
| ln√x− |
| |
| | 3 | | 18 | |
najprawdopodobniej o czyms zapomnialem bo w pierwszym członie w mianowniku ma byc 6 podpowie
ktos?
9 lut 17:45
miśka: juz wiem
9 lut 18:23
Dziadek Mróz:
| | x2ln(x) | | 1 | |
∫x2ln(√x)dx = ∫ |
| dx = |
| ∫x2ln(x)dx = |
| | 2 | | 2 | |
| | ⎧ | u = ln(x) dv = x2dx | |
| = | ⎩ | du = 1/xdx v = x3/3 | =
|
| | 1 | | x3ln(x) | | 1 | | 1 | | x3ln(x) | | x3 | |
= |
| ( |
| − |
| ∫x2dx) = |
| ( |
| − |
| ) = |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 9 | |
| | x3ln(x) | | x3 | | 3ln(x) − 2 | |
= |
| − |
| = x3 |
| |
| | 6 | | 9 | | 18 | |
9 lut 18:30
madzia: a co z
√x w pierwszej linijce
9 lut 18:34
Dziadek Mróz:
√x = x
1/2
| | 1 | |
ln(√x) = ln(x1/2) = |
| ln(x) |
| | 2 | |
9 lut 18:52
Dziadek Mróz:
Wiesz z czego to, nie?
9 lut 19:09
bezendu:
Ja wiem
9 lut 19:11
madzia: tak wiem wiem
9 lut 19:17
Dziadek Mróz:
To powiedz
9 lut 19:18
madzia: lna xk=k*lnax
9 lut 19:41