wzory Viete'a
Emila: dla jakich wartosci parametru m rownanie (2−m)x2+(3−m)x+1=0
ma dwa rozne pierwiastki ujemne?
jakie maja byc zalozenia i jak to zrobic?
9 lut 17:03
Janek191:
Δ > 0
x1 + x 2 < 0
x1 *x2 > 0
i wzory Viete"a
9 lut 17:09
Emila: prosze chociaz o jakas wskazowke typu zalozenia
9 lut 17:09
akogo?:
(2−m)≠0
Δ>0
x1+x2<0
x1*x2>0
9 lut 17:10
Emila: aha ok
czyli to bedzie
Δ=9−6m+m
2−4(2−m)*1=(m−1)
2>0
m≠1
x
1+x
2=−b/a<0
(m−3)(2−m)<0
m∊(−2,3)
x
1x
2=c/a>0
1/(2−m)>0 |8(2−m)
2
m<2
i potem czesc wspolna tych wszystkich
9 lut 17:14
Emila: i jeszcze 2−m≠0
m≠2
9 lut 17:15
Emila: dobrze robie?
9 lut 17:15