równanie
fatamorgana: Rozwiąż równanie x3 + 2x2− 9x= 18
9 lut 16:30
pigor: ...,
x
3+2x
2−9x=18 ⇔ x
2+2x
2−9x−18=0 ⇔ x
2(x+2)−9(x+2)=0 ⇔
⇔ (x+2)(x
2−9)=0 ⇔ (x+2)(x−3)(x+3)=0 ⇔
x∊{−2,3,−3}. ...
9 lut 16:35
amanda: x3 + 2x2−9x−18=0
x2(x+2)−9(x+2)=0
(x2−9)(x+2)=0
x2=9 ⋁ x=−2
x=3 ⋁ x=−3
x={−3; −2; 3}
9 lut 16:36
fatamorgana: W dwóch szkołach wybudowano prostokątne baseny. W pierwszej z nich powierzchnia basenu wynosi
250 m2 , w drugiej zaś jest o 110 m2 większa, a boki prostokąta odpowiednio dłuższe o 2m
szerokości i o 5 m na długości basenu. Oblicz wymiary basenów w obu szkołach.
9 lut 16:46