mm4: W urnie znajduje się n kul czarnych i n+2 kul białych. Z urny bedziemy losować bez
zwracania 2 kule.
Wyznacz n, jeżeli prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na wylosowaniu 1 kuli
białej i 1 kuli czarnej wynosi 15/28
jeśli można to bardzo proszę mi dokładnie policzyć bo mi jakieś herezje wychodzą
20 paź 23:43
Jakub: Robisz to podobnie jak poprzednie.
2n+2 - tyle jest wszystkich kul
|Ω| = C22n+2 = (2n+2 nad 2) = (2n+2)! / (2n+2-2)!2! = (2n+2)(2n+1)/2
|A| = n * (n+2)
n(n+2) / [ (2n+2)(2n+1)/2 ] = 15/28
Dalej już przekształcasz, otrzymujesz równanie kwadratowe i wynik powinien być naturalny,
bo oznacza liczbę kul
21 paź 00:20
mm4: dzieki
21 paź 13:50