
Ratujcie
Mam za zadanie wyznaczyc równania asymptot ukośnych krzywej
przedstawionej niewinnym wzorem y=xarctgx.
Więc działam. Wyznaczam dziedzinę D, jest ona rzeczywista. Oznacza to, że mogę poszukiwać dwóch
asymptot ukośnych. W +∞ oraz w −∞.
To lece. Obliczam m1 jako limes f(x)x przy x→ −∞ oraz m2 jako limes f(x)x przy x→∞.
Zmienna x się ładnie skraca, a z własnosci funkcji arctgx wychodzi odpowiednio π2 oraz
−π2.
To przechodze do liczenia n1 jako limes f(x)−m1x przy x→ −∞ oraz n2 jako limes f(x)−m2x
przy x→∞. Otrzymuję:
n1 = lim ( xarctgx + π2x )
x→ −∞
n2 = lim ( xarctgx − π2x )
x→∞
I jak te granice machnąć
Próbowalem wyciągnać x przed nawias, jakoś robzbić, nawet delopitala
usiłowałem. Za każdym razem złośliwie symbole nieoznaczone. Macie może jakąś podpowiedź,
porpozycję? Z góry dziekuję za pomoc
| f(x) | xarctgx | ||
= | =? | ||
| x | x |
| arctgx−π2 | 0 | ||||||||||||
lim ( | ) = | H = ... | |||||||||||
| 0 |