Kolokwium
Saris: Jest ktoś w stanie posiedzieć ze mną nad zadaniami z matematyki dyskretnej? W środę o 8:00 mam
I termin kolosa zaliczeniowego obejmującego:
− grafy
− szufladki dirichleta
− funkcje tworzace
− wzor jawny ciagu rek.
− zasada wlaczen i wylaczen
− ogolnie kombinatoryka
Dzięki z góry

. Teraz uczę się analizy, ale jutro od 15 siadam na dyskretną.
9 lut 15:35
Saris: Dobra, żeby nie rzucać słów na wiatr.
1. Niech A będzie podzbiorem zbioru {1,2, ..., 149, 150} złożonym z 25 liczb. Wykaż, że
istnieją dwie rozłączne pary elementów zbioru A, mające te same sumy.
2. Kowalscy, Nowakowie i Wiśniewscy mają po pięcioro dzieci. Cała piętnastka biwakuje w pięciu
(rozróżnialnych) 3−osobowych namiotach. Ile jest rozmieszczeń takich, żeby każda rodzina miała
co najmniej jeden namiot z przynajmniej dwójką swoich dzieci.
3. Znajdź ciąg, którego funkcja tworząca zadana jest wzorem:
4. Dany jest graf G o zbiorze wierzchołków V(G)={10, 11, 12, ..., 97, 98, 99}. Dwa wierzchołki
grafu G połączone są krawędzią, jeśli mają tą samą liczbę jedności lub dziesiątek. Czy graf G
jest eulerowski? planarny? Odpowiedź podaj wraz z uzasadnieniem.
5. Na ile sposobów można rozmieścić 4 identyczne pomarańcze i 6 różnych jabłek (każde innego
gatunku) w pięciu różnych skrzynkach.
6. Znajdź ciąg spełniający równanie rekurencyjne:
a
n=7a
n−1−10a
n−2+4n+3, a
0=4, a
1=2
7. Znajdź drzewo oznakowane o kodzie Prufera (1,1,4,2,2,4,3,3) Udowodnij, że gra dwudzielny o
nieparzystej liczbie wierzchołków jest niehamiltonowski.
8. Pokaż, że w każdym grafie są conajmniej dwa wierzchołki tego samego stopnia.
Zrobię teraz 3/6/7. Liczę na czyjąś pomoc albo wskazówki z resztą zadań

. Bo na razie jestem
noga z tego.
10 lut 14:53
Saris: 3.
| | −2 | | 1 | |
f(x)=U{3x−1}{(x−1)(2x−1)= |
| + |
| =−2∑xn+∑(2x)n ⇒ an=2n−2 |
| | 1−x | | 1−2x | |
Dobrze?
10 lut 15:06
Saris: 7. 6−1−5
|
4−3−9
| |
| 10
|
8−2−7
Jeszcze nie wiem jak udowodnić.
10 lut 15:11
Saris: 6. an−7an−1+10an−2=4n+3
a0=4
a1=2
an=anJ+anS (J−równanie jednorodne, S−równanie specjalne)
an=rn
rn−7n−1+10rn−2=0
r2−7r+10==0
r1=5
r2=2
anJ=C1*5n+C2*2n
anS=c*n+b
Podstawiam do głównego równania:
cn+b−7(c(n−1)+b)+10(c(n−2)+b)=4n+3
4cn+4b−13c=4n+3
4c=4 ⇒ c=1
4b−13=3 ⇒ b=6,5
anS=n+6,5
an=anJ+anS
an=C1*5n+C2*2n+n+6,5
a0=4=C1*50+C2*20+0+6,5
a1=2=C1*51+C2*21+1+6,5
C1=−1/6
C2=−7/3
an=(−1/6)*5n+(−7/3)*2n+n+6,5
Ktoś sprawdzi?
10 lut 15:42
Saris: 5. 6 różnych jabłek wybieramy na 5
6 sposobów, a identyczne pomarańcze rozmieszczamy na
10 lut 17:08
Saris: pomogl by ktos z innymi?
10 lut 17:58
Saris: .
10 lut 19:26