liczby zespolone
Kiki: Rozwiąż w dziedzinie liczb zespolonych:
(z+i)
4=1
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
9 lut 14:29
ICSP: (z + i)4 − 14 = 0
((z + i)2 − 1)( (z + i)2 + 1) = 0
(z + i − 1)(z + i + 1)(z + i + i)(z + i − i) = 0
z = −i + 1 v z = −i − 1 v z = −2i v z = 0
9 lut 14:33
Kiki: dziękuję
9 lut 14:38
Kiki: jeszcze jedno zadanie z liczb zespolonych:
wiedząc, że z1=3+2i jest pierwiastkiem wielomianu P(x) = z4 − 2z3 −6z2 + 22z + 65 wyznaczyć
pozostałe pierwiastki
9 lut 14:54
Eve:
P(z1)=0, obniz stopień wielomianu
9 lut 15:01