Ciąg (a_n) określony jest wzorem a_n = n^3 + 6n^2 + 9n + 9
Zuz: Ciąg (an) określony jest wzorem an = n3 + 6n2 + 9n + 9 . Liczba tych wyrazów ciągu (an),
które są równe 25, jest równa
A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
9 lut 14:16
J:
rozwiąż równanie: an = 25 ( w zbiorze N)
9 lut 14:17
Zuz: A można o rozwiązanie bo coś mi nie wychodzi
9 lut 14:19
J:
n3 + 6n2 + 9n −16 = 0 ⇔ n = 1
9 lut 14:22
Zuz: No tak tylko jak rozwiązać to równanie, przez grupowanie mi nie wychodzi a wielomianów nie
miałam.
9 lut 14:25
J:
⇔ n(n+3)2 = 16 i podstawiaj za n
9 lut 14:29
razor: n3−n2+7n2−7n+16n−16 = n2(n−1)+7n(n−1)+16(n−1) = (n−1)(n2+7n+16)
9 lut 14:31