qwerty
hennio:

Wyznacz równanie okręgu wpisanego w romb ABCD,którego trzy wierzchołki mają współrzędne
A = ( 0,0 ) , B = ( 5,0 ) , C = ( 9,3 ).
łatwo zauważyć,że czwarty punkt ma współrzędne D = ( 4,3 )
punkt S jest środkiem odcinka DB więc :
S = ( 4,5 ; 1,5 )
równanie okręgu ( x − 4,5 )
2 + ( y − 1,5 )
2 = r
2
problem mam ze znalezieniem promienia r
sugestie?
9 lut 13:07
J:
2r = 3
9 lut 13:14
hennio: fajnie,ale obliczyłeś to jakoś?
9 lut 13:41
Qulka: bo 2r to wysokość rombu
9 lut 13:43
hennio: ahh... faktycznie

. dzięks
9 lut 13:46
Kacper: Jak wyliczyć współrzędne wierzchołka D
10 maj 17:05
Mila:
Przesunięcie równoległe punktu C=(9,3) o wektor [−5,0]
D=(9−5,3)=(4,3)
10 maj 21:56