Stereometria
Asaxxx: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 60o. Krawędź podstawy ma długość 6 , zatem objętość ostrosłupa jest równa :
a) 162√3 b)162 c)486√3 d)486
9 lut 13:06
irena_1:

Pole podstawy:
| 62√3 | | 36√3 | |
Pp=6* |
| =6* |
| =54√3 |
| 4 | | 4 | |
r− promień okręgu wpisanego w podstawę
α=60
0
H=r
√3=3
√3*
√3=9
Objętość:
9 lut 13:53
Sznycel:

Ponieważ podstawą jest sześciokąt foremny, to składa się on z 6 trójkątów równobocznych, czyli:
Pp=6*(a
2√3/ 4)=54
√3
Ściana boczna jest nachylona pod kątem 60
o, czyli można ,,wyciągnąć" trójkąt (rysunek):
H − wysokość ostrosłupa
h − wysokość jednego z trójkątów z podstawy
h=a
2√3/2=3
√3
tg60
o=
√3⇒
√3=
Hh⇒
√3=
H3√3⇒H=9
V=
13*54
√3*9=162
√3
9 lut 13:57
Sznycel: o, spóźniłem się...
9 lut 13:57
Asaxxx: dziękuje bardzo
10 lut 14:12