Oblicz
xyz: Proszę o pomoc.
Oblicz:
| | (3+√5)2 − (2−√5)(2+√5 ) | |
a) |
| |
| | (√7−2)(√7+2) | |
| | (1+√12 )2 − ( 2−√3 )( √3−2) | |
b) |
| |
| | (√8 − 2 )(2+2√2 ) | |
c) (
√3 − √5 +
√ √5 + 3 )
2
d) (
√2 + √3 −
√2 − √3 )
2
9 lut 12:10
9 lut 12:12
Qulka: 5+2
√5
9 lut 12:12
Hajtowy:
a) 5+2√5
9 lut 12:13
Eve: c) 10
9 lut 12:34
xyz: Dzięki to podpunkt a mi dobrze wyszedł, najbardziej mi chodzi o c i d, żeby rozwiązać
9 lut 12:34
Eve: d) 2
9 lut 12:35
xyz: a mogę prosić o rozpisanie tego podpunktu c ?,
9 lut 12:35
Eve:
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)(a+b)=a2−b2
9 lut 12:36
Qulka: 3−√5 +2√9−5 +√5+3 =6+2•2 = 10
9 lut 12:37
xyz: Wielkie dzięki, podpunkt d też już rozpisałam
9 lut 12:40