Funkcja
Błażej: Podaj wzór i narysój wykres funkcji powstałej z przesunięcia funkcji y= −3x2 o wektor
u−>=[1;−4] .
9 lut 11:45
Eve: −uje sie nie kreskuje
9 lut 11:47
Błażej: No tak

Sorki szybko pisałem
9 lut 11:48
J:
f(x) = −3(x−1)2 − 4
9 lut 11:49
Eve:

cz: wyjściowy
n: przesunięcie o 1
z: przesuniecie o −4
9 lut 11:50
Błażej: Dzięki a wytłumaczysz jak to podstawiłeś

Jakiś wzór ?
9 lut 11:51
Eve:

najpierw −3x
2 przesuwamy o 1 jednostkę w prawo, potem 0 4 jednostki w dół
pomyliłam sie w przesunięciu 0 1
9 lut 12:00
J:
jeśli wykres funkcji f(x) przesuwasz o wektor v = [a,b] otrzymujesz wykres: g(x) = f(x−a) + b
9 lut 12:10
Błażej: Czyli po napisaniu takiego wzoru f(x) = −3(x−1)2 + 4 i wyliczeniu miejsc zerowych , rysuje to
na wykresie i to wszystko tak ?
9 lut 12:16
J:
tak
9 lut 12:17
5-latek: post 12:16 ma byc −4
9 lut 12:21
Błażej: Dlaczego ma być −4 ?Pilne prosze wytłumaczyć
9 lut 16:44