Ciągi
miki: | | pn | |
1.Dla jakich wartości p ciąg an= |
| jest rosnący? |
| | n+1 | |
2.Dany jest ciąg an=(n+2)(4+k
2) gdzie k należy do R
a/wykaż że ciąg an jest arytmetyczny dla dowolnego k
b/dla jakich wartości k ciąg bn=an+3kn jest rosnący?
9 lut 11:41
Eve:
| | p(n+1) | |
an+1−an= |
| − licz |
| | n+1+1 | |
9 lut 12:02
Eve:
an+1−an=an+2−an+1
9 lut 12:03
Eve:
bn+1−bn=an+1+3k(n+1)−(an+3kn)
9 lut 12:04
9 lut 12:11
miki: czy w tym pierwszym zadaniu po prostu p>0
9 lut 13:05
Eve: tak
9 lut 13:58