a
Siwy: Jak znaleźć zbiór wartości i granice w nie skończoności tej funkcji x3*ex ? (granica wydaje
mi się że jest równa +∞, ale pewien nie jestem, a co do wartości to w sumie nie pamiętam jak
to określić czy jest jakaś metoda?)
9 lut 10:14
Eve: granica, tak ∞
f(x)=g(x)*h(x), g(x)=x3, h(x)=ex
9 lut 10:25
Siwy: czyli zbiór wartości to liczby rzeczywiste ?
9 lut 10:38
Eve: a czy ex przyjmuje każdą wartość R?
9 lut 10:40
Siwy: czyli to będzie od (0,+∞)
9 lut 10:42
Siwy: bo nie przyjmuje wartości ujemnych
9 lut 10:43
Eve: a widzisz

teraz dobrze
9 lut 10:46
J:
| | 1 | |
f(−1) = (−1)3*e−1 = − |
| |
| | e | |
9 lut 10:52
Siwy: więc wartości w końcu będą w zbiorze liczb R?
9 lut 14:13
J:
przecież dla wszystkich: x < 0 , f(x) < 0
9 lut 14:16
ICSP: f(x) = x
3 * e
x
f'(x) = 3x
2 * e
x + x
3 * e
x = e
x(x
3 + 3x
2) = e
x * x
2 (x + 3)
f'(x) = 0 ⇒ x = −3 v x = 0
minimum w punkcie x = −3, w x = 0 punkt przegięcia.
f
↗ dla x > −3
f
↘ dla x < −3
| | 27 | |
Odp f(R) = [ − |
| ; + ∞ ) |
| | e3 | |
9 lut 14:23
ICSP: limx → ∞ f(x) = ∞
limx → −∞ f(x) = 0
9 lut 14:25
Siwy: jak zamienić funkcje x3+ex żeby nie otrzymać symbolu nieoznaczonego [−∞+0]
9 lut 16:33