Arkusz do matury z matematyki p. rozszerzony
Dżepetto 18: | | x−6 | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| . Wykaż, że styczne do wykresu funkcji f, poprowadzone w |
| | x−3 | |
punktach przecięcia wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych są równoległe.
9 lut 08:56
Qulka: policz przecięcia się z osiami czyli 1° x=0 i 2° y=0
9 lut 08:58
Qulka: potem pochodna w tych punktach
i a=f'(xp)
jeśli oba a są równe to proste są równoległe
9 lut 08:59
J:
wystarczy wykazać,że f'(0) = f'(6)
9 lut 09:02
Janek191:
9 lut 09:15
Dżepetto 18: Dziękuję. Rozwiązuję sposobem Qulki
9 lut 21:18