matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotoniczność i różnowartościowość.
Natalia:
Hej, jest ktoś w stanie pomóc?
1
arccos
+ π
x
f(x) =
1
2 * arccos
− π
x
Zbadaj monotoniczność i różnowartościowość funkcji w dziedzinie.
8 lut 23:38
Eve:
f'=
1
1
1
1
−2
*(arccos
−π)−2
*(arccos
+π)
√
1−x
2
x
√
1−x
2
x
=
1
(2arccos
−π)
2
x
1
1
1
−2
(arccos
−π−arcos
−π)
√
1−x
2
x
x
=
(....)
2
1
−2π
√
1−x
2
(....)
2
−2π
f'>0⇔
>0, (mianownik >0 w całej dziedzinie)⇔
√
1−x
2
<0 − fałsz
√
1−x
2
zatem f'≤0 w całej dziedzinie, wniosek pozostawiam tobie róznowartościowość : oblicz f(x
1
)−f(x
2
), zakładając, że x
1
≠x
2
9 lut 09:35
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick