matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź czy ciąg o wyrazach jest rosnący.
abeced:
nπ
Sprawdź czy ciąg o wyrazach a
n
=n cos(
) jest rosnący , n należy do ℕ
2
8 lut 23:35
Janek191:
Nie.
π
a
1
= 1 *cos
= 1*0 = 0
2
a
2
= 2*cos π = 2*(−1) = − 2
3π
a
3
= 3*cos
= 3*0 = 0
2
a
4
= 4*cos 2π = 4*1 = 4 a
5
= 5*cos 2,5π = 5*0 = 0 itd.
9 lut 07:46