Na płaszczyźnie zespolonej narysuj zbiór.
mysia: Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w takim zadaniu?
{zεC : |2 + iz|<=|z − 2 i + 1|}
Mam problem z "iz", nie wiem co z tym zrobić:(
czy ktoś będzie tak dobry i pomoże?
8 lut 23:24
Eve:
z=a+bi, iz=i(a+bi)=
8 lut 23:26
PW: |2+iz| = |i|·|2+iz| = |i(2+iz)| = |2i+i2z| =|−z + 2i| = |z − 2i|
Przepraszam za łopatologię, najważniejszy pomysł to pomnożenie przez |i| = 1.
9 lut 00:49
mysia: Dziękuję za pomoc

Jeszcze jedno pytanko, mógłby ktoś sprawdzić czy wyszedł mi dobry wynik?
y≥
14x −
18
Z góry dziękuję i pozdrawiam
9 lut 02:50
PW: Jak na moje myślenie o trzeciej w nocy, to dobrze
9 lut 03:14
mysia: A mógłby ktoś jeszcze sprawdzić?

tak żebym miała pewność na 100 %
9 lut 13:03
mysia: Chyba jednak pomyliłam znak i powinno wyjść x≥ −u {1}{2}
9 lut 13:41
mysia: x ≥ −
12
9 lut 13:43