proszę o szybką pomoc!!!
ada: Prostokąt wpisany w elipsę o równaniu x2/4+y2=1 mają boki równoległe do osi układu
współrzędnych.Jakie są wymiary prostokąta o największym polu ?
8 lut 23:10
Janek191:
| x2 | |
| + y2 = 1 ⇒ y2 = 1 − 0,25 x2 ⇒ y = √ 1 − 0,25 x2 |
| 4 | |
a = 2 , b = 1
Pole prostokąta
R = ( x; y)
0 < x < 2 i 0 < y < 1
P = 2 x* 2 y = 4 x y = 4 x*
√ 1 − 0,25 x2 = x*
√16 − 4 x2
więc
P( x) = x*
√16 − 4 x2
Pochodna
| | − 8 x | |
P'(x) = √16 − 4 x2 + x* |
| = |
| | 2√16 − 4 x2 | |
| | 16 − 4 x2 | | 4 x2 | | 16 − 8 x2 | |
= |
| − |
| = |
| = 0 ⇔ |
| | √16 − 4 x2 | | √ 16 − 4 x2 | | √16 − 4 x2 | |
⇔ 16 − 8 x
2 = 0 ⇔ 2 = x
2 ⇔ x =
√2
W punkcie x =
√2 funkcja P' zmienia znak z + na − , czyli mamy maksimum
funkcji P.
Wtedy pole prostokąta jest równe:
P (
√2) =
√2*
√16 − 4*(√2)2 =
√2*
√8 =
√16 = 4
P
max = 4
===========
9 lut 06:40
Janek191:
Wymiary prostokąta o największym polu:
x =
√2
więc
| | 1 | |
y = √ 1 − 0,25*(√2)2 = √ 1 − 0,5 = √0,5 = |
| = 0,5 √2 |
| | √2 | |
Wymiary prostokąta:
2 x = 2*
√2
2 y = 2*0,5
√2 =
√2
Odp. 2
√2 ,
√2
================
9 lut 06:44