uklady rownan - metoda wyznacznikow
Lenka: Dla jakich wartosci parametru m rozwiazaniem ukladu rownan
x+my=1
2x−y=m
jest para spelniajaca nierownosc |x−y|≤1 ?
mam to zrobic metoda wyznacznikow
no i narazie mam
W=−1−2m
Wx=−1−m2
Wy=m−2
WxW=−(m2+1)−(2m+1)=(m+1)(m+1)−2m2m+1
WyW=m−2−(m2+1)
no i dalej juz nie wiem jak mam to zrobic
dlatego prosze o pomoc
8 lut 23:05
Qulka:
potem wstawiasz do równania z modułem zamiast x i y i liczysz m
8 lut 23:08
Lenka: WyW=m−2−1−2m
sorki za blad
8 lut 23:09
Lenka: no a to Wx mam dalej liczyc czy tez juz wstawiac do rownania?
8 lut 23:10
Qulka: wstawić w takiej postaci jak miałaś na początku
8 lut 23:12
Lenka: a okej
8 lut 23:13
Lenka: no i mam teraz
−1−m2+m−2−1−2m=
−(m2−m+1+2−(2m+1)=
m2−m+1+22m+1=
(m+1)(m−1)−m+22m+1
no i co dalej
8 lut 23:18
Qulka: miałaś x−y wiec −m+2
8 lut 23:20
Qulka: używaj dużej literki U do ułamków
8 lut 23:20
Lenka: no tak
no to wtedy wychodzi
8 lut 23:22
Lenka: moze jakas wskazowka?
8 lut 23:23
Qulka: no i teraz dwie nierówności

czyli pozbywasz się modułu
to ≤1 i to≥−1
8 lut 23:25
Lenka: bo jak znam zycie to pewnie mozna w jakis chytry sposob rozpisac tylko nie mam pojecia w jaki
teraz mam juz tak ale co dalej to juz sama nwm
8 lut 23:25
Qulka: i jedynkę na drugą stronę i do wspólnego mianownika
8 lut 23:25
Lenka: i mam pomnozyc jedynke przez to co jest pod ulamkiem?
8 lut 23:26
Qulka: jak sprowadzasz do wspólnego tak
8 lut 23:27
Lenka: no mam teraz w pierwszej opcji
| m2+m−1 | | 1+2m | | m2−m−2 | |
| − |
| = |
| ≤0 |
| 1+2m | | 1+2m | | 1+2m | |
8 lut 23:28
Qulka: tak

i teraz mnożymy przez kwadrat mianownika żeby nie zmienić znaku nierówności
8 lut 23:30
Qulka: a z górnego liczymy deltę i miejsca zerowe
8 lut 23:30
Lenka: czyli m1=−1
m2=2
8 lut 23:33
Lenka: a z drugiego
m1=−3
m2=0
8 lut 23:35
Lenka: i to wszystko?
8 lut 23:36
Qulka: czyli mamy
(m+1)(m−2)(1+2m)≤0
i rysujemy siatkę znaków (czyli wężyk zwany falką

)
8 lut 23:37
Lenka: skad to wziales?
8 lut 23:37
Qulka:

czyli z pierwszego m∊(−
∞;−1> u (−1/2 ; 2>
8 lut 23:39
Lenka: skad sie wzielo (m+1)(m−2)(1+2m)≤0
bo nie rozumiem
8 lut 23:39
Lenka: dlaczego to jest pomnozene i mniejsze od 0
8 lut 23:40
Qulka: jak pomnożyłaś przez kwadrat mianownika to jeden się skrócił drugi został jako ostatni nawias
a pierwsze dwa nawiasy to z delty z licznika
8 lut 23:40
Lenka: to znaczy ja myslalam wczesniej ze odpowiedzia jest to co z delty wyliczylam...
to po co delte liczyc skoro to sie wzielo z poprzedniego kroku?
8 lut 23:44
Lenka: to chyba delte w takim razie mozna bylo pominac
czy zle mysle?
8 lut 23:45
Qulka: po to liczyłaś deltę żeby mieć te wartości "m" co są na osi (co ja zapisałam w postaci
nawiasów) ale używając Twoich wyliczeń
8 lut 23:46
Lenka: ahaa to juz rozumiem
8 lut 23:48
Qulka: trzecia wartość to z mianownika
8 lut 23:51
Lenka: czyli do tego drugiego to bedzie wyglac tak
(m2+3m)(1+2m)≥0
8 lut 23:51
Qulka: tak
8 lut 23:52
Lenka: jak mozna m2+3m rozpisac?
8 lut 23:52
Lenka: wiem m(m+3)(1+2m)≥0
8 lut 23:54
Qulka: albo z delty albo po prostu m przed nawias m(m+3) m=0 lub m=−3
8 lut 23:55
Qulka: tak
8 lut 23:55
Lenka:
8 lut 23:58
Lenka: | | 1 | |
czemu orzy − |
| u cb jest kolko puste? |
| | 2 | |
8 lut 23:59
Lenka: przy*
8 lut 23:59
Lenka: | | 1 | |
jesli to kolko u mnie tez jest puste to bedzie m∊<−3,− |
| )∪<0,+∞) |
| | 2 | |
9 lut 00:01
Lenka: dlaczego to kolko jest puste?
teraz mam zrobic suma czy czesc wspolna tych 2 opcji z m∊... ?
9 lut 00:04
Lenka: obstawiam ze suma
9 lut 00:06
Qulka: też puste, bo jest z mianownika, a mianownik nie może być równy zero

tu część wspólna tych dwóch
9 lut 00:06
Qulka: bo było | | ≤ a więc środek
9 lut 00:07
Lenka: no tak
czyli ostateczny wynik to <−3,−1>∪<0,2>
9 lut 00:10
Qulka: tak
9 lut 00:14
Lenka: okej
dzieki za pomoc i czas ktory dla mnie poswiecilas Qulka

bo gdyby nie ty w ogole bym z tym nie ruszyla
9 lut 00:15
Lenka: tak na marginesie fajnie tlumaczysz
9 lut 00:20