matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka nieoznaczona
Calkowanie:
∫t*
√
9t
4
+1
=1/2∫
√
9u
2
+1
Nie wiem jak dalej ją rozwiązać... Czy jest ktoś w stanie pomóc
8 lut 22:58
Dawid:
może metoda czynnik nieoznaczonych
9u
2
+1
√
9u
2
+1
=
√
9u
2
+1
9 lut 00:06
J:
t
2
2t
podstawieni: u =
, du =
dt
√
9
√
9
1
... =
∫
√
u
2
+ 1
du
2
√
9
9 lut 08:20