równanie wykładnicze
l: Rozwiąż równanie:
27x−32x+3x+2=9
wyszło mi 3x(32x−3x+32)=9 i nie wiem, co dalej. ze zmienną t, też nie wychodzi
8 lut 22:02
l: zamiast 32x powinno być 32x
8 lut 22:07
Eve: napisz to równanie porządnie, bo ni jak sprawdzić sie tego nie da
8 lut 22:39
l: 27x−32x+3x+2=9
8 lut 22:52
Eve:
33x−32x+3x*32−32=0
32x(3−1)+32(3x−1)=0
32(3x*2+3x−1)=0
32[3x*3−1)]=0
3x*3−1=0
8 lut 22:56
Eve: upsss, machnęłam się chyba, jeszcze raz
8 lut 22:57
Eve:
=32x(3x−1)+32(3x−1)=0
(3x−1)(32x+32)=0
8 lut 23:01
l: nie rozumiem tylko czemu to ostatnie wyrażenie ma być =0, kojarzy mi się z różnicą sześcianów,
ale ten drugi nawias mi nie pasuje
9 lut 17:43