Granica Ciągu
Grześ: Granica ciągu

(n
2+4/n
2)
7n2
8 lut 21:57
Arlan: W potędze jest n2 ? I w liczniku ułamka jest 4 czy (n2+4)? Bo jeśli samo 4 jest w liczniku to
granicą jest ∞
8 lut 22:01
Grześ: licznik n2+4
mianownik n2
całość podniesiona do 7n2
8 lut 22:11
Janek191:
| | n2 + 4 | | 4 | |
an = ( |
| ) 7 n2 = [( 1 + |
| )n2]7 |
| | n2 | | n2 | |
więc
lim a
n = [ e
4 ]
7 = e
28
n→
∞
9 lut 07:05
Janek191:
| | n2 + 4 | | 4 | |
an = ( |
| ) 7 n2 = [( 1 + |
| )n2]7 |
| | n2 | | n2 | |
więc
lim a
n = [ e
4 ]
7 = e
28
n→
∞
9 lut 07:05