Proszę o wytłumaczenie
Szukający : Prosiłbym o pomoc z tym zadankiem.
(x2 − x − 2){x2 + (m−3)x + 1 } Dla jakiej wartości parametru m równanie ma cztery rozwiązania
?
Liczyłem Δ>0 dla x2 + (m−3)x + 1 ale wynik nie pokrywa mi się z odpowiedzią.
Mój wynik ( −∞,1) U (5, +∞)
W książce jest (−∞,0,5) U (0,5 ,1) U (5, +∞)
Jakie jeszcze muszę dać założenie ?
8 lut 21:26
Mila:

x
2−x−2=0 lub x
2 + (m−3)x + 1=0
1) x
2−x−2=0⇔
Δ=1+8=9
x=−1 lub x=2
2)x
2 + (m−3)x + 1=0 ma dwa różne rozwiązania x
1,x
2 i żadne z nich nie jest równe (−1) i (2).
Sprawdzam, dla jakiego m to równanie ma pierwiastek równy (−1) oraz 2
(−1)
2+(m−3)*(−1)+1=0⇔−(m−3)+2=0
m−3=2⇔m=5
2
2+2(m−3)+1=0
2(m−3)=−5
| | 1 | |
3)Zatem szukamy m≠ |
| i m≠5 i takiego, aby Δ>0 |
| | 2 | |
Δ=(m−3)
2−4>0⇔m
2−6m+5>0
Δ
m=36−20=16
| | 6−4 | | 6+4 | |
m1= |
| =1 lub m= |
| =5⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
m∊(−∞, |
| )∪( |
| ,1)∪(5,∞) |
| | 2 | | 2 | |
========================
8 lut 21:55
Szukający : Dziękuje bardzo.
10 lut 17:50