Dwie całki z funkcjami trygonometrycznymi
Anonimowy Arnold: Dwie całki z funkcjami trygonometrycznymi:
∫e
sinx sin2x dx
∫ln(sin
2x)(tgx)
−1 dx
Mam ogromny problem z tymi dwiema całkami. W przypadku pierwszej doszedłem do momentu,
gdzie mam 2∫e
t t dt, gdzie t=sinx, ale dalej nie wiem jak to ruszyć. Z drugą jeszcze gorzej.
Bardzo proszę o pomoc
8 lut 21:18
Godzio:
Tę pierwszą przez części
(tgx)
−1 = ctgx
| | 2sinxcosx | |
Podstawienie: ln(sin2x) = t, |
| dx = dt ⇔ ctgxdx = dt |
| | sin2x | |
8 lut 21:20
Anonimowy Arnold: Drugie wyszło, dziękuję. Mogę prosić o podpowiedź do pierwszego − z czego
pochodna, z czego całka?
8 lut 21:42
Godzio:
∫ettdt = ∫(et)'tdt = ett − ∫etdt = ...
8 lut 22:11
Anonimowy Arnold: Dziękuję
8 lut 23:13