Jak wyznaczyć współrzędną ?
Ola: Punkty A, B C, są wierzchołkami trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej AC. Wyznacz
brakujące współrzędne punktu A.
a) A(0,a), B(2,1), C(5,3)
8 lut 21:04
wmboczek: napisz tw. Pitagorasa z długościami odcinków
albo poprowadź prostopadłą do BC przez B i do jej równania wstaw x=0
8 lut 21:12
Eta:

→ → → →
BC ⊥BA BC=[3,2] , AC=[−2, a−1]
z warunku prostopadłości 3*(−2)+2(a−1)=0 ⇒
a= 4
→ → → →
lub AC⊥BC AC=[5,3−a] , BC=[3,2] to 5*3+2(3−a)=0 ⇒
a=10,5
8 lut 21:17
Eta:
Na rys. oczywiście :
czerwone punkty to A1 i A2
8 lut 21:20
Qulka: tylko a=4 bo AC ma być przeciwprostokątna
8 lut 21:24
Eta:
Faktycznie

( nie przeczytałam tego w treści
Pozdrawiam
8 lut 21:27
Ola: Dziękuję bardzo

Pozdrawiam !
8 lut 22:04