Rozkładanie wielomianów na czynniki
Metis: (x
2+9)
4 −16x
4
[(x
2+9)
2]
2 − [(2x)
2]
2
[(x
2+9)
2 +(2x)
2][(x
2+9)
2 −(2x)
2]
I tu stanąłem
8 lut 20:53
kyrtap: [(x2 + 9)2 + (2x)2][(x2 +9 − 2x)(x2+ 9 +2x)]
8 lut 20:59
Eve: zgubiłeś kwadrat z drugiej linijki, rozłóż drugi nawias
8 lut 21:00
Eve: a tak w ogóle źle zacząłeś
8 lut 21:01
Metis: Eve możesz jaśniej ? Nie znajduję błędu.
8 lut 21:05
Eve:
(x2+9)4−16x4=((x2+9)2+(2x)2)((x2+9)−(2x)2)
8 lut 21:07
Metis: Dla sprawdzenia podstawię 2.
(22+9)4 − 16*24= 28305
[(22+9)2 +(4)2][(22+9)2 −(4)2]= (132 +16)(132−16)=185*153=28305.
8 lut 21:10
kyrtap: dla mnie Metis poprawnie rozłożył
8 lut 21:13
Eve:
8 lut 21:13
Metis: Sprowadzam do postaci:
[(x2+9)2]2 − [(2x)2]2
a=(x2+9)2
b=(x2+9)2
I korzystam: a2−b2=(a−b)(a+b)
Zatem:
((x2+9)2−(x2+9)2)((x2+9)2+(x2+9)2)
8 lut 21:13
Metis: 
A i znowu z różnicy kwadratów 2 nawias, nie zauważyłem.
Ale nadal odpowiedź inna niż w zbiorze.
8 lut 21:14
kyrtap: a jaka jest?
8 lut 21:15
Metis: Odpowiedź ze zbioru:
(x2−2x+9)(x2+2x+9)(x2+11+2√10)(x2+11−2√10)
8 lut 21:17
Metis: Żmudne obliczenia
8 lut 21:19
Eta:
I takie będą
8 lut 21:22
Eve: rozłóż x4+22x2+81
8 lut 21:24
Eta:
a4−b4= (a−b)(a+b)(a2+b2)
(x2+9−2x)(x2+9+2x) ([(x2+9)2+4x2]
(x2−2x+9)(x2+2x+9) ( x4+22x2+81) = dokończ..........
8 lut 21:26
Eve: z mojego
[(x2+9)2+(2x)2](x2+9+2x)(x2+9−2x)
8 lut 21:27
Eve: dzieki
Eta bo juz zwątpiłam, czy umiem działać
8 lut 21:28
Metis: Czyli wymnażacie cały drugi nawias, dzięki

A czy matematyka wyższa nie rozwiązuje problemu szybkiego, sprawnego rozkładu na czynniki
wielomianów?
8 lut 21:38
Saizou: nie dla 8−go stopnia
8 lut 22:12
Metis: Szkoda
8 lut 22:32